15-årige Rasmus var træt af skolen – travsporten blev hans redning

Rasmus Enghaven deltager i dette års DM i Ponytrav med ponyen Fudge. Foto: PR
Print Friendly, PDF & Email

Skolen har altid givet 15-årige Rasmus Enghaven bekymringer. Med ordblindhed som modstander har han haft svært ved mange fag, men i travsport fandt han vej til en lovende fremtid. Nu deltager Rasmus i DM.

Bogstaver og ord flyder sammen, når Rasmus Enghaven på 15 år skal læse og skrive på Dronninglund Skole i Nordjylland. Han er ordblind og har svært ved at klare de bogligt tunge fag. Sådan har det altid været for Rasmus, men heldigvis har han fundet et frirum i tilværelsen, der samtidig også har løftet færdighederne i læsning og regning.

Hestesporten har betydet utrolig meget for mit liv og mine fremtidsmuligheder. Jeg har altid kunnet støtte mig op af hesten, og så har jeg oplevet et helt særligt sammenhold i sporten. Der er konkurrence på banen, men så snart målstregen er krydset, er vi alle venner igen. Det er noget særligt, forklarer Rasmus Enghaven, der bor tæt ved Dorf Kirkeby cirka fem kilometer nord for Dronninglund i Nordjylland.

Når jeg er til travløb, bliver jeg tvunget til at sætte mig ind i tider, men også hvilke kuske, der deltager i forskellige løb. Begge dele kræver, at jeg kan læse, og jeg har lært mig selv et par smuthuller. Blandt andet har jeg jo kunnet se i løbsprogrammet, hvilken farve en kusk har, og så har jeg kunnet lære bogstaver på den måde. Til løb har jeg været motiveret for at finde ud af det, og den motivation har haft stor betydning for min læsning, fortsætter han.

Rasmus Enghaven drager 27. juli til Charlottenlund Travbane for sammen med en række andre unge ponykuske at deltage i DM i ponytrav 2019. Rasmus Enghavens særlige egenskaber med sin hest understreges af, at han kan vinde DM for tredje gang, hvis han giver de andre baghjul.

Fremtiden byder også på heste

Indtil næste sommer står den skolemæssigt på 9. klasse i Dronninglund, men sideløbende har den unge nordjyde stadig heste og travsport på programmet.    

Jeg kommer helt sikkert til at beskæftige mig med heste i fremtiden. Hvordan det så kommer til at foregå, vil tiden vise, fortæller Rasmus Enghaven.

Ifølge Claus Juncker, der er kommunikationsansvarlig hos Dansk Hestevæddeløb, er Rasmus Enghavens historie symbolsk for den betydning, som hestevæddeløbsporten har for udsatte. – Der er rigtig mange, der finder en mening med livet og et holdepunkt i en turbulent hverdag, når de arbejder med heste. Der bliver ofte skabt et helt særligt bånd mellem hest og menneske, hvor det er afgørende at have et godt samarbejde og en god hverdag, hvis det hele skal gå op i en højere enhed til for eksempel et stævne som DM i ponytrav, fortæller han.