11 finalister dyster om at være grønnest i Nordjylland

Sara Skovrup fra Erhvervshus Nordjylland
Print Friendly, PDF & Email

Samtlige 11 kommuner i Nordjylland har nu udpeget de virksomheder, som de lokale erhvervskontorer har sendt videre til finalen i bæredygtighedskonkurrencen Tag Fat i Aalborg d. 9. september.

Det oprindelige felt af deltagervirksomheder i den regionale bæredygtighedskonkurrence Tag Fat bestod af hele 124 virksomheder, hvilket er det højeste antal nogensinde. Nu har samtlige 11 nordjyske kommuner udpeget hver deres finaledeltager, og blandt deltagerne i konkurrencen har der både været virksomheder med stor erfaring ud i den grønne omstilling – og virksomheder, der bogstavelig talt er helt grønne, når det gælder bæredygtighed og cirkulær økonomi.


Hen over foråret har de 124 tilmeldte virksomheder på Corona-sikker vis skullet overbevise forskellige erhvervsjuryer fra de 11 kommuner om, at netop de skulle videre til finalen. De mange deltagere vidner om, at den grønne omstilling og dagsorden for alvor er ved at vinde indpas i de nordjyske virksomheders praksis- og strategiarbejde.

– Finalen hos Råt & Godt d. 9. september har været flyttet flere gange på grund af Corona, og vi har reduceret antallet af deltagere ved finalearrangementet fra 250 til 160. Vi er ikke desto mindre meget stolte over, at de lokale erhvervskontorer og de forskellige erhvervsjuryer rundt om i Nordjylland nu har udpeget de 11 finalister. Virksomhederne repræsenterer et meget bredt udsnit af erhvervslivet, og det viser, at bæredygtighed og den grønne omstilling er på agendaen over alt i erhvervslivet.

– Hvis vi med Tag Fat-konkurrencen kan være med til at inspirere endnu flere virksomheder til at hoppe med på den grønne omstilling, har vi været med til at sætte en yderst relevant dagsorden, siger Sara Skovrup, projektleder på Tag Fat, der varetages af Erhvervshus Nordjylland i et tæt samarbejde med de 11 lokale erhvervskontorer, Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark, Region Nordjylland, Dansk Byggeri, Dansk Industri og Aalborg Universitet.

Juryen, der skal vælge vinderen af konkurrencen, består af særdeles kompetente kræfter i form af Christian Nielsen, institutleder ved Department of Business and Management på AAU, Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark, Mette Schmidt, teknik- og miljøchef i Port of Aalborg, Nicolaj Holm, adm. direktør i Aalborg Kongres og Kultur Center og Pernille Møller, teamleder i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark.

De 11 nordjyske finalister, der dyster om førstepladsen hos Råt&Godt i Aalborg d. 9. september, er:

Fra Brønderslev Kommune: Green Instruments

Fra Frederikshavn Kommune: Toil ‘N’ Moil

Fra Hjørring Kommune: BJERG Arkitektur

Fra Jammerbugt Kommune: SEP NORD

Fra Læsø Kommune: Læsø Shoppen

Fra Mariagerfjord Kommune: PowerCon

Fra Morsø Kommune: HeavyZleep

Fra Rebild Kommune: Induflex

Fra Thisted Kommune: Convert

Fra Vesthimmerlands Kommune: Leoka

Fra Aalborg Kommune: Komproment Danish Building Design

Tag Fat-konkurrencen er søsat af Erhvervshus Nordjylland for at sætte fokus på bæredygtighed og cirkulær økonomi og for at inspirere virksomheder rundt om i Nordjylland til at fokusere endnu mere på den grønne omstilling. Læs mere om finale-eventet her: https://w.tame.events/e/123340716

Tag Fat konkurrencens udgangspunkt

Tag Fat, der arrangeres af Erhvervshus Nordjylland, ønsker at rette fokus mod bæredygtighed i et forretningsmæssigt perspektiv via principperne for cirkulær økonomi. Det betyder øget fokus på virksomheder, som tager aktive skridt for at sikre, at produkter, materialer eller ressourcer forbliver i cirkulation så længe som muligt. Det sikrer en forretning, der arbejder for at minimere forbruget af jordens ressourcer.

Hvis man som virksomhed ønsker at indarbejde den cirkulære økonomi, kan man bl.a.:

– Mindske miljøbelastningen, f.eks. gennem reduktion af energi- og/eller ressourceforbruget i produkter eller ydelser, i fremstillingsprocesser, i virksomheden generelt eller ved at reducere eller fjerne brugen af miljøfarlige stoffer

– Bruge genanvendte/genanvendelige materialer

– Designe eller indarbejde nye produkter, ydelser eller løsninger, der gør det lettere at minimere spild, genanvende, reparere og/eller opgradere. Det kan f.eks. være design for længere levetid, lettere adskillelse, brug af digitale løsninger til håndtering af materialestrømme eller opdateringer af software i produkter/ydelser.

– Gentænke forretningsmodeller, produkter, ydelser og løsninger, f.eks. tilbagekøbsordninger på produkter eller leasing/servicemodeller på produkter/ydelser

– Inddrage hele eller dele af organisationen i arbejdet med bæredygtige initiativer og tiltag

– Stille krav til leverandører, f.eks. i form af certificeringer eller dokumentationskrav ift. ressourceforbrug og miljøbelastning