10 mio. kr. skal give tusinder af børnehavebørn store oplevelser i naturen – Søg 15.000 kr. til din børnehave

Børn fra børnehaven Jorden Rundt på besøg i Bøllemosen. Foto: Nordea-fonden
Print Friendly, PDF & Email

10 mio. kr. skal give tusinder af børnehavebørn store oplevelser i naturen – Søg 15.000 kr. til din børnehave

Nordea-fonden åbner nu Børnehavepuljen, som giver børnehaver i hele Danmark mulighed for at søge op til 15.000 kr. til at tage på tur i det fri og udforske naturen. 

En undersøgelse udført for Friluftsrådet i 2022 viser, at børn mangler basale naturoplevelser som at lege i naturen og komme helt tæt på dyr og planter. Hvert tredje barn i Danmark har aldrig holdt et vildt dyr som en snegl eller en frø, mens over halvdelen aldrig har prøvet at bygge en hule i naturen.

”Vi hører fra flere sider, at børn i dag kommer mindre ud i naturen og på færre udflugter, og det vil vi gerne være med til at gøre noget ved. Vi tror nemlig, at fælles oplevelser i naturen stimulerer børnenes nysgerrighed og forståelse for naturen,” siger Henrik Lehmann Andersen, adm. direktør i Nordea-fonden.

Børnehavepuljen skal inspirere og støtte børnehaver i deres bestræbelser på at udforske naturen og fremme børns naturforståelse og fornemmelse for biodiversitet.

Puljen bliver åben for alle typer børnehaver i Danmark, herunder kommunale, selvejende og private institutioner, der opererer under dansk dagtilbudslov. Institutionerne kan ansøge om op til 15.000 kr. til at finansiere udflugter, der bringer børnene tættere på naturen. Det kan være at tage ud og bygge en myretue, fange krabber eller lave et insektvæddeløb.

Naturforståelse i hverdagen
Ambitionen med puljen er også at give inspiration til den enkelte institution, der forhåbentligt høster nogle erfaringer, som de kan bruge i deres hverdag. Man behøver ikke nødvendigvis at skulle langt væk for at kunne udforske naturen.

”Vores lyst til at bruge og opleve naturen formes, fra vi er helt små. Når vores børn kender naturen, bliver de også bedre til at passe på den. Derfor er der også god grund til at være begejstret for Nordea-fondens nye pulje og de 10 mio. kr., der nu er øremærket til børnehaverne. Nu bliver det nemmere for børnehaverne at komme ud i det fri og opleve naturen”, siger Ida Kryger, konsulent i Friluftsrådet og ansvarlig for det naturpædagogiske arbejde for små børn.  

Et kriterie for at opnå støtte er, at ansøger har lavet en aftale med en naturformidler, som har en indgående viden om, hvordan man formidler og åbner naturen op for børnene. Udover tilskud til formidling kan der også søges støtte til transport og relevant udstyr eller – materialer.

Børnehavepuljen er åben i hele 2024 – eller indtil puljen er tømt. Det er ambitionen at gøre ansøgningsprocessen så enkel som muligt for børnehaverne. Og Nordea-fonden tilstræber at kunne give svar på ansøgningen indenfor fire uger.

Friluftsrådet undersøgelse om børns naturoplevelser (2022) er tilgængelig her.
 
Fakta om Nordea-fondens Børnehavepulje

  • Puljens samlede økonomi er på 10 mio. kr., og puljen er åben, indtil pengene er uddelt.
  • Der kan søges op til 15.000 kr. til formidling, entre, transport og udstyr.
  • Puljen kan søges af børnehaver, som er underlagt dagtilbudsloven og under kommunalt tilsyn. Det vil sige, at kommunale, selvejende og private børnehave kan søge puljen.


Der kan læses mere om puljen på www.nordeafonden.dk/boernehavepuljen