1.klasse på Fjerritslev Skole udforsker vandets hemmeligheder

Pressefoto, Astra.
Print Friendly, PDF & Email

Den nationale Naturvidenskabsfestival i uge 39 sætter i år fokus på grundlaget for alt liv på Jorden – vand.

Eleverne i 4. klasse på Fjerritslev Skole skal udforske havet, både som levested for fisk og andre organismer, men også som indtægtskilde. Målet er at give eleverne smag for naturvidenskab.

1-klasse fra Fjerritslev tager i uge 39 de naturvidenskabelige dykkerbriller på for at blive klogere på livet i havet. Eleverne skal på tur til Kollerup Strand, hvor de skal undersøge hvad, der har betydning for fisk og deres levevilkår. Derudover skal eleverne besøge Thorup Strand-fiskerne. Her skal eleverne få et indblik i hvordan havet også kan bruges som en indtægtskilde. Fiskerne vil agere gæstelærere, hvor de blandt andet vil dissekere fisk i samarbejde med eleverne. Kok Kresten Kronborg fra Madsmedjen kommer forbi og vil sammen med eleverne tilberede fisk over bål. Hele ugen afsluttes med en udstilling, hvor eleverne på forskellig vis videreformidler det, de har lært i naturfagsugen, til forældre og øvrige elever.

Lærerne bag projektet fremhæver, at formålet med projektet er at give eleverne en reel indsigt i og viden om havet og dets mange hemmeligheder. Eleverne får muligheden for at lære om havet som naturfænomen, men også havet som indtægtskilde.

Over hele Danmark dykker mere end 150.000 børn og unge fra grundskoler og ungdomsuddannelser ned i det våde elements mysterier, når de i slutningen af september bruger alt fra to timer til en hel uge på ny, anderledes og eksperimenterende naturvidenskab. Temaet for Naturvidenskabsfestival 2019 er ”Vandets hemmeligheder”.

Fjerritslev Skole har til projektet søgt om og fået bevilget penge til indkøb af blandt andet waders, forklæder, knive samt bustransport. Projektet har fået i alt 14.994 kr. til indkøbene. Beløbet kommer fra Naturvidenskabsfestivals Uddelingspulje. Puljen er støttet af Carlsbergs Mindelegat, der i 2019 støtter arrangementer i festivalen med godt 1 mio.kr.

Udforske, forstå, forandre
Naturvidenskabsfestival foregår fra d. 23. – 27. september og arrangeres af Astra – det nationale naturfagscenter. Tanken med festivalen er at motivere børn og unge til at udforske, forstå og forandre verden med science, siger programleder for den nationale Naturvidenskabsfestival, Pernille Vils Rasmussen:

-Festivalen giver eleverne tid til og mulighed for at fordybe sig. De kommer ud af lokalerne for at udforske verden omkring dem, gå nye veje og bruge naturvidenskab til at udvikle løsninger på ægte problemer, der findes i virkeligheden – vi ved, at det motiverer dem. Set i det store perspektiv vil vi gerne bidrage til at gøre børn og unge til kreative og kritiske samfundsborgere.

Alle skoler bestemmer selv, hvordan festivalen skal forme sig, mens Astra bidrager med undervisningsforløb, materialer og inspiration.