ForsideJammerbugt1.300 skoleelever i Jammerbugt får kål i køkkenet

1.300 skoleelever i Jammerbugt får kål i køkkenet

Kål skal på skemaet hos 1.300 elever i Jammerbugt

Kan man få børn til at elske kål? Og kan kål i højere grad blive en middagsfavorit i børnefamilierne? Det undersøger mere end 150.000 danske skoleelever, når de sammen med GoCook fra Coop eksperimenterer med den sunde og klimavenlige kål på landets skoler her i efteråret.


55 skoleklasser i Jammerbugt Kommune deltager, når GoCook Smagekassen lander på 4 ud af 5 grund- og specialskoler efter efterårsferien i landets største madaktivitet på skolerne. Her skal børnene udforske kålens verden bevæbnet med pander og kokkekniv. Det store spørgsmål er; Smager kål godt? 

– Spidskål og grønkål er blevet populær hos mange voksne, men kål har lidt af et imageproblem. hos børnene. Her kender de unge kålen som en bitter og til tider smattet sag, der lugter. Og det er ærgerligt. For kål kan smage fantastisk, det er super sundt, og så er det en af de mest klimavenlige fødevarer, vi har, siger Bente Svane Nielsen, der er projektchef for GoCook. 

GoCook er Coops madprogram for børn og unge og blandt andet en del af Coops klimainitiativ. Missionen er at skabe den første generation af børn og unge, som er bedre til at lave mad end deres forældre. Smagekassen er GoCooks største projekt. Her kan skoleklasser over hele landet hvert år bestille en kasse fyldt med råvarer og undervisningsmaterialer. Og det er der mange, der benytter sig af. I år er der mere end 6800 klasser tilmeldt og i Jammerbugt er det blandt andet SuperBrugsen Pandrup, der står for at uddele de mange smagekasser. 

Smagen er vigtigst

Selvom det er godt for både krop og klima at spise kål, så er det hovedsageligt smag og tilberedning, der er i fokus i årets smagekasse fra GoCook. Eleverne skal lære at tilberede kål på mange forskellige måder, hvor de udforsker både kendte kåltyper som blomkål og grønkål, og mere ukendte udgaver som asparges-broccoli.  De vil lære, hvordan man kan nedtone den bitre kålsmag ved fx at lynstege grønkål og asparges-broccoli i en asiatisk bami goreng eller bage blomkål i en græsk-inspireret peinirli, der er en slags fyldte pizzabåde. 

– Mad skal smage godt. Vi vil gerne pirre de unges nysgerrighed og vise dem, hvor lækkert man kan tilberede kål, så de får lyst til selv at tilberede og spise mere kål derhjemme. For os giver det mere mening at give børnene glæden ved at lave mad og udforske smage end blot at fortælle dem, at kål er sundt og klimavenligt, siger Bente Svane Nielsen. 

Kokken Gorm Wisweh og kagemanden Micki Cheng er ambassadører for GoCook og har været foran kameraet til de mange film til undervisningsmaterialet.

– Jeg har gennem min berøring med den asiatiske madkultur været vant til masser af retter med kål som fx forårsruller. Så jeg synes det er spændende, at børn kan udforske kål med inspiration fra hele verden, siger Micki Cheng. Og Gorm fortsætter: ”Ja, og det vigtige er, at det sker uden løftede pegefingre. Børnene bestemmer 100% selv”

GoCook Smagekassen afvikles for 15. år i træk. Eleverne går i køkkenet i ugerne 43, 44, 45. Herunder kan I se, nogle af de skoler der deltager i jeres område. På smagekassekortet kan I se alle deltagende skoler i hele landet

·       Aabybro Skole deltager med 9 klasser

·       Brovst Skole deltager med 6 klasser

·       Fjerritslev Skole Skole deltager med 6 klasser

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER