Månekalender

Print Friendly, PDF & Email

En månekalender er baseret på Månens faser og bevægelse over himlen. Grundet Månens iøjnefaldende tilstedeværelse på himlen samt dens hurtige bevægelser, har den været brugt til at måle tid og udarbejde kalendere ud fra. Nogle af de ældste kalendere vi i dag kender til, var faktisk månekalendere. I dag bruges månekalendere ikke så meget som generelle tidsmålestokke, men oftere til at holde styr på Månen i dag og selve dens bevægelser og faser – især fuldmånen.  

For at kunne forstå baggrunden for en månekalender samt nogle af de tilhørende begreber, er det en fordel først at kende til nogle af de centrale begreber i relation til Månen. Først og fremmest er det vigtigt at kende til månens faser, da især fuldmåne-fasen er central i månekalenderen.

Månens fire faser

Månen har som udgangspunkt fire månefaser, der er inddelt efter, hvor månen er placeret i forhold til Solen og Jorden. Denne placering har nemlig betydning for, hvor meget af Månens oplyste side, vi kan se her på Jorden.

Når det er Fuldmåne, vender hele Månens belyste side mod os. Ved Aftagende måne, kan man gradvist se mindre og mindre af Månen oplyst af Solen. Når det er Nymåne, så ligger månen mellem Jorden og Solen med dens mørke side mod Jorden. Ved den fjerde og sidste månefase, Tiltagende måne, kan man gradvist se en større og større del af månen oplyst af solen.

Da det tager cirka 29,5 dage for Månen at gå igennem sine fire faser, betyder det, at det er fuldmåne mindst én gang om måneden. Derfor er fuldmåne ofte mulig at se fra Jorden, hvilket gør det til en mindre sjælden måne-begivenhed. Det er dog stadig en speciel oplevelse at stå under en klar himmel og observere en stor fuldmåne.

Hvad er en fuldmånekalender

Det er ud fra en månekalender muligt at lave en fuldmånekalender, der skaber overblik over, hvornår Månen er i sin fuldmånefase. Er du interesseret i at se, hvornår vi i Danmark har fuldmåne, kan du herunder se en fuldmånekalender for resten af 2022 og starten af 2023:

  • D. 8/11-2022 – kl. 12:02
  • D. 8/12-2022 – kl. 05:08
  • D. 7/1-2023 – kl. 00:08
  • D. 5/2-2023 – kl. 19:29
  • D. 7/3-2023 – kl. 13:41

Der findes også andre måne-fænomener, der er værd at holde øje med og skrive i sin kalender. Både supermåner, mikromåner og måneformørkelser er helt specielle at opleve, og heldigvis kan datoerne for disse fænomener også forudses langt ud i fremtiden. Det bliver blandt andet muligt at opleve en mikromåne allerede d. 7/1 2023, mens der går lidt længere tid til næste måneformørkelse d. 7/9 2025. Det er dog ikke muligt at opleve den totale måneformørkelse i Danmark, men i stedet kan vi opleve den som delvis måneformørkelse.